Wat is een zorgmassage

Een zorgmassage is een aangepaste, zachte massage voor mensen met een zorgprofiel of een kwetsbaarheid. Ze kan een echte ondersteuning bieden tijdens een ziekte en een herstelproces. In het bijzonder voor (ex)kankerpatiënten, maar ook voor mensen met een beperking, voor (hoog)bejaarden, voor mensen in een palliatieve fase, voor mensen met een chronische ziekte, met dementie, CVS, MS, fibromyalgie, … is dit een aangewezen massagevorm.

De zorgmassage is immers een veilige massage. Bij deze massage wordt de huid zachter en trager aangeraakt dan bij de meeste andere massagevormen. Deze zachte aanrakingstherapie brengt de zorgklant helemaal tot rust door in te werken op het parasympathisch zenuwstelsel (dit is het deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor ontspanning). En het is juist die diepe rust en ontspanning die ertoe bijdraagt het herstelproces gunstig te laten verlopen. Zelfs in de lichtheid en zachtheid heeft een zorgmassage een diepgaande werking.

Zorgmassage kan zowel op de huid als bovenop de kledij. Wanneer er gemasseerd wordt op de huid, is dit met licht verwarmde zuivere en natuurlijke oliën. Wanneer de zorgklant dit wenst, kunnen er etherische oliën worden aan toegevoegd (= aromazorg). Wanneer er gemasseerd wordt bovenop de kledij, is dit met een speciaal ontworpen massagedoek. Masseren met een massagedoek biedt hetzelfde rustgevende effect.

De diepgaande, rustgevende en heilzame werking van de zorgmassage kan dus de intensiteit van fysieke klachten (zoals pijn, vermoeidheid, misselijkheid, …) en van psychische klachten (zoals eenzaamheid, angst, depressie, …) helpen verlichten.

Lees hier meer informatie over hoe een zorgmassage verloopt.

Wist u dat een zorgmassage soms wordt terugbetaald? Lees meer.